недеља, 8. април 2012.

Литература за родитеље



Мала књига за велике родитеље - приручник за васпитавање деце
Зоран Миливојевић


Novi Sad: Psihopolis institut, 2007
157 str. tvrdi povez
ISBN: 978-86-86653-05-5

cena: $16.00
Књига представља мапу за оријентацију савременог родитеља, а основно начело које је ауторе водило у писању, а служи као главна порука родитељима, јесте закључак да васпитавање није само разумевање и попуштање, нити само ограничавање и кажњавање, већ комбинација захтева, наклоности и ограничавања. Одговори које књига нуди нису теоријска разглабања, већ јасна и проверена животна искуства како да васпитавате дете да бисте добили оно што желите, како да наградите а како да казните дете, да ли да критикујете или похвалите дете као особу или његов поступак, како да вам дете не буде ни размажено ни сувише послушно...
Књига помаже родитељима и васпитачима да пронађу баланс у васпитању деце.

КАКО ДА ВАСПИТАВАТЕ ДЕТЕ ДА БИСТЕ ДОБИЛИ ОНО ШТО ЖЕЛИТЕ
КЊИГА О ТРИ ВЕШТИНЕ:
  1. РОДИТЕЉСКИ ЗАХТЕВ 
  2. ПОХВАЛА И НАГРАДА
  3. КРИТИКА И КАЗНА
МАПА ЗА ОРИЈЕНТАЦИЈУ САВРЕМЕНОГ РОДИТЕЉА
  • Зашто дете неће да ради корисне ствари?
  • Зашто дете мисли да га не волите када му нешто не дозволите?
  • Да ли да очекујете, молите или да захтевате?
  • Како да ни премало ни превише не похваљујете дете?
  • Да ли да похвалите/критикујете дете као особу или његов поступак?
  • Како да наградите дете?
  • Да ли је критика довољна?
  • Како кажњавати?
  • Како да вам дете не буде ни размажено ни сувише послушно?
Рекли су о књизи:

“Чини се да је главна одлика Мале књиге њена филозофија, која је истовремено и стручно и здраворазумски утемељена. То значи да је стручно коректна, а опет написана тако читљиво да ће бити разумљива свим родитељима, чак и онима који нису посебно наклоњени саветима учених теоретичара”. (проф. др Јанез Бечај, Одсек за психологију, Филозофски факултет, Љубљана)

“Аутори нам поручују да је васпитавање процес који има одређени циљ: да дете одрасте и буде способно за самостално решавање већине животних проблема и аутономно фукнционисање у друштву”. (Жељко Ћурић, др мед., психотерапеут и комуниколог, OK Consulting, Љубљана)

Клопке за родитеље - како да препознате и избегнете најчешће родитељске грешке
Невена Ловринчевић


Београд: Креативни центар, 2008
106 стр. меки повез
ISBN: 978-86-7781-608-7

цена: $10.00
"Не навикавај га на руке", "Пусти га да плаче", "Батина је из раја изашла", "Ја сам свом детету најбољи пријатељ", "Не желим да фрустрирам своје дете", "Сада је у некој фази", "Ја ти желим најбоље...", "И то ми је хвала!"
Ово су само неки од ставова у васпитању које примењујемо из најбољих намера, несвесни тога да је заправо реч о клопкама за родитеље. Такви ставови могу изазвати велике проблеме у емоционалном и социјалном развоју детета. Књига нас учи како да клопке, то јест најчешће родитељске грешке, препознамо  и избегнемо и на тај начин постанемо бољи родитељи.

Родитељска моћ - вештина сарадње са дететом
Елизабет Пентли


Превод: Олгица Вуковић
Нови Сад: Психополис институт, 2008
227 стр. тврди повез
ISBN: 978-86-86653-17-8

цена: $20.00

Књига је намењена свим родитељима којима је досадило да урлају, прете, звоцају, бесконачно објашњавају, мољакају, емоционално изнуђују јер им помаже да развију своје родитељске вештине и да постану родитељ каквог њихово дете заиста заслужује.

Књига вас учи како да пробудите своју родитељску моћ а да будете чврсти у ставу, а благи у начину. При томе је све конкретно, јасно, разумљиво, примамљиво и помоћи ће вам да подстакнете сарадњу и да остварите однос блискости, љубави и поштовања са дететом, јер ћете научити како да их дисциплинујете и суочите са последицама непослушности у контексту љубави и подршке.


Kako deci postaviti granice i pri tom sačuvati živce

Naslov originala: Politically incorrect parenting-before your kids drive you crazy / Nigel Latta
Ako želite da pregurate prvih deset godina odgajanja vaše dece a da baš ne izgubite razum potpuno, onda ova knjiga jeste za vas! Na jednostavan i izuzetno duhovit način Lata predstavlja najnovija saznanja o razumnom vaspitanju dece, jer on tvrdi da je sve postalo komplikovano, da iz naših života nestaju mnoga sitna zadovoljstva, a da smo kao roditelji preplašeni, uznemireni i puni sumnji u sebe. Očajnički smo zabrinuti da ne zabrljamo i da od dece ne napravimo emocionalne bogalje za ceo život!
- Istina je: svi mi zabrljamo na ovaj ili onaj način. Roditelji smo – i to nam je posao. Isto kao što mi moramo da preživimo njih, tako i oni moraju da prežive nas. Ako uspeju da nas zaobiđu, verovatno će im biti dobro. Odgajanje dece je najbolji oblik rijaliti programa koji postoji, jedino što je bez televizije – kaže autor. Ovaj dečji psiholog i psihoterapeut je pomogao hiljadama zbunjenih roditelja otkrivajući im deset jednostavnih pravila odgajanja dece koja na lak način rešavaju male i velike probleme sa decom - problem sa spavanjem, hranjenjem, prelaskom na nošu, bezobraznim ophođenjem…?

Carl Honoré
POD PRITISKOM
- Spašavanje djece od kulture hiperroditeljstva
Naslov originala: Under Pressure: Rescuing Our Children From The Culture Of Hyper-Parenting

Sadržaj:
  • Uvod: UPRAVLJATI DJETINJSTVOM
  1. TO SU ODRASLI, BUDALO
  2. RANE GODINE: KAD MILJOKAZI POSTANU MLINSKO KAMENJE
  3. PREDŠKOLSKO DOBA: IGRA JE DJETETOV RAD
  4. IGRAČKE: POTICAJ IGRI
  5. TEHNOLOGIJA: UGRIZ STVARNOSTI
  6.  ŠKOLA: VRIJEME TESTIRANJA
  7. DOMAĆA ZADAĆA: DAMOKLOV MAČ
  8. IZVANŠKOLSKE AKTIVNOSTI: PRIPREMA, POZOR, ODMOR
  9. SPORTOVI: IGRANJE LOPTOM
  10. DISCIPLINA: JEDNOSTAVNO REĆI NE?
  11. POTROŠAČKI DUH: DJEČJE ŽELJE I HODAJUĆI BANKOMAT KOJI GOVORI
  12. SIGURNOST: IGRANJE VATROM
  •    Zaključak: OSTAVITE TU DJECU NA MIRU
...
Ako ste ikad u trudnoći svom nerođenom djetetu puštali Mozarta, razmišljali o najboljoj srednjoj školi za bebu kojoj tada nije bila niti godina dana ili ozbiljno željeli svom tinejdžeru ugraditi GPS uređaj, ovo je prava knjiga za vas.

Proslavljeni autor bestselera Pohvala Sporosti, kanadski novinar Carl Honoré odlučio je proniknuti u turbulentan svijet roditeljstva i djetinjstva ne bi li pronašao odgovor na jedno od temeljnih pitanja našeg doba: radimo li goleme greške u koracima kad su naši potomci u pitanju i ako da, koje?

Moderno je doba naime, kako je Honoré otkrio, proizvelo vrstu roditeljstva neviđenu do sada. Naziv koji bi mu najbolje pristajao jest hiper, odnosno prerevno roditeljstvo. U želji da nam potomci budu pametniji, obrazovaniji, osjećajniji, sposobniji, sve naj, današnji su roditelji otišli u krajnost tjerajući svoju djecu i sebe do granica izdržljivosti. Pitanje koje se neizbježno pritom postavlja jest sljedeće: kakvu djecu odgajamo? Preopterećenu s tisuću izvannastavnih aktivnosti, prisiljenu misliti kako je igrati se ili dosađivati smrtni grijeh, ambicioznu do boli, odgajanu praktički pod staklenim zvonom, nad kojem se bdije i zaštićuje ih se preko svake mjere.

S obzirom na današnji ubrzani ritam života, međutim, nije rješenje vratiti kazaljke sata unatrag i preuzeti način odgoja kakav je dominirao proteklim stoljećima. S ciljem da pronađe čarobnu formulu koja će vrijediti za 21. stoljeće, autor se uputio na put oko svijeta odlučivši istražiti roditeljstvo u svim njegovim zakonitostima. Razgovarajući s roditeljima, stručnjacima i samom djecom, autor će otkriti kako se u svijetu rađa novi pokret koji će nas natjerati da usporimo, počnemo vjerovati svojim instinktima i pronađemo pravu ravnotežu između toga da previše ili premalo radimo za svoje dijete.
Pod pritiskom, u prijevodu Nade Uglješić i s naslovnom ilustracijom Marine Leskovar, knjiga je koja vam neće naređivati ili davati savjete koje morate prihvatiti, već vas poučiti da je odnos pun ljubavi i povjerenja, prožet igrom i edukacijom, nešto najbolje što možete pružiti svom djetetu.


    Нема коментара:

    Постави коментар