недеља, 8. април 2012.

ПРАВИЛА УСПЕШНОГ УЧЕЊА

Да би студент имао успеха у учењу одређеног градива, што је свакако КЉУЧНИ фактор његовог даљег напредовања у школовању, потребно је да се придржава одређених правила. Та правила, грубо се могу поделити на два подручја:
  1. Правила успешне ОРГАНИЗАЦИЈЕ учења
  2. Правила савладавања МАТЕРИЈЕ која се учи

ПРАВИЛА УСПЕШНЕ ОРГАНИЗАЦИЈЕ УЧЕЊА:


  • Учење треба спроводити увек на истом месту и у приближно исто доба дана.
  • То значи да студент треба да има свој радни сто за којим учи. Треба избегавати учење док поподне лешкаримо на троседу или тако што се књиге и свеске распростру по поду па се из неког полузаваљеног положаја „читуцка“ градиво. Овакви начини су погрешни јер ометају тзв. СТАВ за учење, тј. нашу спремност да се максимално усредсредимо на учење.
  • Приближно исто доба дана, односи се на препоруку да избегавамо да једном учимо целу ноћ (што се обично дешава пред испит) а други пут да користимо поподневне или ране вечерње сате за рад. Тако наш мозак „отежано“ ради, јер „незна“ које је то време када се од њега тражи повећано напрезање, па „троши“ додатну снагу на загревање сваки пут. То практично значи да ако радимо на овај начин, требаће нам ВИШЕ времена да нешто научимо него када имамо колико-толико устаљени ритам рада.
  • Сваки студент, пре почетка учења треба да састави свој план рада.
  • То значи да зависно од ситуације, треба да направи списак предмета које учи. Затим те предмете треба поређати по тежини, од најтежег до најлакшег.
  • Учење увек треба да започне од средње тешког премета, зато што ако смо кренули од најлакшег, наш мозак неће моћи довољно да се загреје за рад и то ће УСПОРАВАТИ учење следећих премета. Са друге стране ако одаберемо најтежи предмет за почетак, наш мозак се такође још није добро загрејао за рад, па ћемо ТЕЖЕ разумети и памтити ионако тешко градиво. Ове тешкоће, сем што нас чине мање ефикасним у раду, лоше утичу и на нашу мотивацију за учењем и обесхрабрују студента.
  • Средње тежак предмет, дакле довољно ЗАГРЕВА мождане функције задужене за учење и ОЛАКШАВА учење следећих предмета.
  • Други по редоследу учења треба да буде најтежи предмет а затим следе све лакши, тако да учење завршавамо најлакшим предметом (ово има смисла, јер смо тада и највише уморни).
  • Да би се спречило мешање градива, сличне предмете не учити један за другим. То значи да ако се истог дана уче два страна језика, између њих треба „убацити“ неки други, различит предмет, нпр. Информатику.
  • Паузе између учења два предмета треба да буду око пет минута. Свака пауза дужа од десет минута „хлади“ мозак и после нам поново треба време да се загрејемо за рад.
  • У току паузе не треба гледати ТВ нити играти игрице на компјутеру, јер ове активности изузетно УМАРАЈУ мозак онда када он треба да се одмара. За време паузе може се појести неко воће или попити сок. Такође, можемо се мало протегнути или урадити пар лаганих вежбица истезања.
  • Општа правила понашања за време учења којих се треба придржавати су:
    • нема грицкања чипса, сендвича и слично док се учи,
    • учење не треба започињати на празан стомак или док не прође бар пола сата од последњег оброка,
    • док се учи, искључити ТВ, телефон , гласну музику и сл. што може ометати концентрацију. Код добро „истренираних“ студента може се чути лагана неоптерећујућа музика (инструментал нпр.)
    • са радног стола склонити све оно што „одвлачи“ пажњу и оставити само књиге, свеске и прибор који се користи за рад,
    • учити увек у добро осветљеној и проветреној, не претерано загрејаној просторији.

ПРАВИЛА САВЛАДАВАЊА МАТЕРИЈЕ КОЈА СЕ УЧИ:

  1. Нову лекцију први пут прочитати наглас. Ово је важно, јер тако боље ПАМТИМО оно што читамо и спречава се ефекат који је врло чест код читања у себи а то је да дођемо до краја лекције и не знамо шта смо прочитали.
    Чита се СВЕ: наслови, поднаслови, табеле, мапе, резимеа и закључци (ако их лекција садржи). Ово је важно јер тако већ током првог читања памтимо структуру лекције и знамо уопштено о чему она говори.
  2. Извадити из лекције све непознате речи или обележити неразумљиве делове. Затим пронаћи тачно значење сваке речи и потражити објашњење онога што нам је нејасно у лекцији, пре него што кренемо даље. Ако се ово не уради, ризикујемо да учимо напамет а то је сигуран начин да будемо неуспешни.
  3. Учити пасус по пасус тако што ћемо у свакој реченици пронаћи и подвући кључну реч. Рецимо: „Француска револуција избила је 1789. године.“ Није потребно подвлачити све, већ само битан и нов податак у реченици. Ако је реченица дужа може бити и више кључних речи.
  4. Усредсредити се на поделе, класификације и дефиниције појмова. Ради лакшег запамћивања можемо их преписати на посебан папир. То ће нам олакшати преслишавање и помоћи да увек у глави држимо костур лекције који помаже уколико „стане мозак“, односно ако дође до меморијског блока.
  5. Након сваког новог пасуса треба се преслишати. Прво уз подсећање (гледајући у књигу или помоћни папир ако затреба) а потом „без помоћи“. Не ићи даље док потпуно нисмо савладали оно што смо претходно учили. Није потребно преслишавати се сваки пут из почетка, већ само везати претходни пасус са оним који смо непосредно учили.
  6. Завршно преслишавање увек обавити наглас. Ово је важно да би чули себе како причамо јер многи који се преслишавају само „у себи“ ризикују да имају лажну слику о степену научености градива, што се може одразити на квалитет репродукције градива у школи и ниским оценама, иако су учили.
  7. Да би се што мање наученог заборавило, посебно тешку лекцију поновити још једном непосредно пре спавања и сутрадан ујутро, непосредно после спавања а пре устајања.
  8. Ако је могуће, нову лекцију која је предавана у школи бар једном прочитати тог истог дана. Тако ћемо постићи уштеду у времену које ће нам бити потребно да лекцију научимо онда када нам буде „по распореду“.

Литература за родитеље



Мала књига за велике родитеље - приручник за васпитавање деце
Зоран Миливојевић


Novi Sad: Psihopolis institut, 2007
157 str. tvrdi povez
ISBN: 978-86-86653-05-5

cena: $16.00
Књига представља мапу за оријентацију савременог родитеља, а основно начело које је ауторе водило у писању, а служи као главна порука родитељима, јесте закључак да васпитавање није само разумевање и попуштање, нити само ограничавање и кажњавање, већ комбинација захтева, наклоности и ограничавања. Одговори које књига нуди нису теоријска разглабања, већ јасна и проверена животна искуства како да васпитавате дете да бисте добили оно што желите, како да наградите а како да казните дете, да ли да критикујете или похвалите дете као особу или његов поступак, како да вам дете не буде ни размажено ни сувише послушно...
Књига помаже родитељима и васпитачима да пронађу баланс у васпитању деце.

КАКО ДА ВАСПИТАВАТЕ ДЕТЕ ДА БИСТЕ ДОБИЛИ ОНО ШТО ЖЕЛИТЕ
КЊИГА О ТРИ ВЕШТИНЕ:
  1. РОДИТЕЉСКИ ЗАХТЕВ 
  2. ПОХВАЛА И НАГРАДА
  3. КРИТИКА И КАЗНА
МАПА ЗА ОРИЈЕНТАЦИЈУ САВРЕМЕНОГ РОДИТЕЉА
  • Зашто дете неће да ради корисне ствари?
  • Зашто дете мисли да га не волите када му нешто не дозволите?
  • Да ли да очекујете, молите или да захтевате?
  • Како да ни премало ни превише не похваљујете дете?
  • Да ли да похвалите/критикујете дете као особу или његов поступак?
  • Како да наградите дете?
  • Да ли је критика довољна?
  • Како кажњавати?
  • Како да вам дете не буде ни размажено ни сувише послушно?
Рекли су о књизи:

“Чини се да је главна одлика Мале књиге њена филозофија, која је истовремено и стручно и здраворазумски утемељена. То значи да је стручно коректна, а опет написана тако читљиво да ће бити разумљива свим родитељима, чак и онима који нису посебно наклоњени саветима учених теоретичара”. (проф. др Јанез Бечај, Одсек за психологију, Филозофски факултет, Љубљана)

“Аутори нам поручују да је васпитавање процес који има одређени циљ: да дете одрасте и буде способно за самостално решавање већине животних проблема и аутономно фукнционисање у друштву”. (Жељко Ћурић, др мед., психотерапеут и комуниколог, OK Consulting, Љубљана)

Клопке за родитеље - како да препознате и избегнете најчешће родитељске грешке
Невена Ловринчевић


Београд: Креативни центар, 2008
106 стр. меки повез
ISBN: 978-86-7781-608-7

цена: $10.00
"Не навикавај га на руке", "Пусти га да плаче", "Батина је из раја изашла", "Ја сам свом детету најбољи пријатељ", "Не желим да фрустрирам своје дете", "Сада је у некој фази", "Ја ти желим најбоље...", "И то ми је хвала!"
Ово су само неки од ставова у васпитању које примењујемо из најбољих намера, несвесни тога да је заправо реч о клопкама за родитеље. Такви ставови могу изазвати велике проблеме у емоционалном и социјалном развоју детета. Књига нас учи како да клопке, то јест најчешће родитељске грешке, препознамо  и избегнемо и на тај начин постанемо бољи родитељи.

Родитељска моћ - вештина сарадње са дететом
Елизабет Пентли


Превод: Олгица Вуковић
Нови Сад: Психополис институт, 2008
227 стр. тврди повез
ISBN: 978-86-86653-17-8

цена: $20.00

Књига је намењена свим родитељима којима је досадило да урлају, прете, звоцају, бесконачно објашњавају, мољакају, емоционално изнуђују јер им помаже да развију своје родитељске вештине и да постану родитељ каквог њихово дете заиста заслужује.

Књига вас учи како да пробудите своју родитељску моћ а да будете чврсти у ставу, а благи у начину. При томе је све конкретно, јасно, разумљиво, примамљиво и помоћи ће вам да подстакнете сарадњу и да остварите однос блискости, љубави и поштовања са дететом, јер ћете научити како да их дисциплинујете и суочите са последицама непослушности у контексту љубави и подршке.


Kako deci postaviti granice i pri tom sačuvati živce

Naslov originala: Politically incorrect parenting-before your kids drive you crazy / Nigel Latta
Ako želite da pregurate prvih deset godina odgajanja vaše dece a da baš ne izgubite razum potpuno, onda ova knjiga jeste za vas! Na jednostavan i izuzetno duhovit način Lata predstavlja najnovija saznanja o razumnom vaspitanju dece, jer on tvrdi da je sve postalo komplikovano, da iz naših života nestaju mnoga sitna zadovoljstva, a da smo kao roditelji preplašeni, uznemireni i puni sumnji u sebe. Očajnički smo zabrinuti da ne zabrljamo i da od dece ne napravimo emocionalne bogalje za ceo život!
- Istina je: svi mi zabrljamo na ovaj ili onaj način. Roditelji smo – i to nam je posao. Isto kao što mi moramo da preživimo njih, tako i oni moraju da prežive nas. Ako uspeju da nas zaobiđu, verovatno će im biti dobro. Odgajanje dece je najbolji oblik rijaliti programa koji postoji, jedino što je bez televizije – kaže autor. Ovaj dečji psiholog i psihoterapeut je pomogao hiljadama zbunjenih roditelja otkrivajući im deset jednostavnih pravila odgajanja dece koja na lak način rešavaju male i velike probleme sa decom - problem sa spavanjem, hranjenjem, prelaskom na nošu, bezobraznim ophođenjem…?