недеља, 25. децембар 2011.

Милутин Миланковић

Милутин Миланковић
(1879-1958)
Један од најславнијих научника у светској климатологији и астрономији, небеској механици, геофизици и географији. Његово дело "Канон осунчавања" проглашено је 1995. године, од стране европских и америчких научника, једним од најумнијих и најзначајнијих научних остварења XX века.
Милутин Миланковић није као  Никола Тесла или Михајло Пупин, светску славу стекао у највећим научним центрима Европе и Амеерике. Научнике широм света фасцинирао је, најсложенијим математичким прорачунавањима климатских појава и бриљантним научним теоријама, којима се бавио у собици, у Капетан Мишином здању, на Београдском универзитету, користећи само папир, оловку, шибер и логаритамске таблице.
Након основне школе у родном Даљу (код Осијека), завршио је гимназију, а потом отишао на студије технике у Беч. Припада му слава да је први Србин који је стекао докторат техничких наука (1903). Уместо да остане у Бечу, где је добијао градитељски изазовне и врло плаћене послове инжињера, Миланковић долази у Београд, где на Универзитету предаје рационалну механику, небеску механику и теоријску физику.
Током последње деценије XX века Милутин Миланковић је величан у Европи, Русији и Америци као аутор величанствене астрономске и математичке теорије климатских појава; као изумитељ најтачнијег историјског календара који је, у свету, до данас сачињен; и као аутор пројекта "апсолутне зиданице"- највеће могуће грађевине која се на нашој планети може подићи. За милион година уназад математички је израчунао да постоје цикличне промене у осунчавању Земље и да оне доводе до сталних промена глобалне климе - ритмичког надирања и повлачења ледника у Северној Америци и Европи. Миланковићево откриће светска наука ставља у ранг Коперникове хелииоцентричне теорије, Кеплерових закона и Њутновог закона гравитације, јер је показао да се осунчавање Земље и других планета може математички израчунати зато што је вишеструко законито условљено.

Кроз васиону и векове
- научна историја астрономије
Изузетна епистоларна и путописна проза. Ширином имагинације и вештином тумачења научних идеја, лепотом причања о древним приликама и лепотом језика и стила она далеко превазилази научне бестселере XX века, попут "Кратке историје времена" Стивена Хокинга, "Космоса" Карла Сагана, историје васељене нобеловца Лиона Ледермана или "Снова о коначној теорији" нобеловца Стивена Вајнерга.
"Кроз васиону и векове" је збирка писама које Миланковић шаље драгој дами, са најдужег путовања које се маштом може замислити - путовања кроз прошлост дубоку неколико милијард година и путовања кроз бескрајни космос. Миланковићева писма су истовремено: путопис и ризница научних, лирски обојених објашњења; антологија портрета славних личности астрономије, математике и филозофије од Талеса, Питагоре, Ератостена до Кеплера, Коперника, Ајнштајна... и збирка литерарно-историјских записа о колевкама мудрости, научних знања и филозофије од древне Кине, Индије, Месопотамије, античке Грчке и Рима, до научних центара нововековне Европе и модерног доба.
  1. Вожња Дунавом. Споразум о главним темама преписке
  2. Соба за рад. Припреме за намеравани лет кроз прошлост
  3. Колевка астрономије. Вавилон, његов торањ и његови свештеници
  4. Плочице са клинастим писмом. Халдејска астрономија и астрологија
  5. Данашња Атина. Стара Атена. Аристотел и његова слика света
  6. Код Архимеда. Античка вожња Средоземним морем. Посете Александријском музеју и Библиотеци
  7. Осам великих научника Александрије. Ератостенова премеравања Земље
  8. Неочекивани догађај
  9. Календар и његови елементи
  10. Пут у Цариград. Клеопатра. Опроштај са Александријцима
  11. Цариград. У Фанару
  12. На обалама Босфора. Тешкоће календарске реформе
  13. Нови календар православних цркава
  14. Један драматичан догађај. Опроштај са Цариградом
  15. Доживљаји једног старог рукописа. Хиљадугодишњи одсек историје наука
  16. Очински дом. Приступно предавање Галилеја. Његова открића и судбина
  17. Истина о пропасти Александријске библиотеке. Баштенски планетаријум
  18. Дубровник и Праг године 1601. На Храдшину у дворцу цара Рудолфа II. Тихо Брахе и његов помоћник. Смрт Тихова. Кеплер и његови закони
  19. Једна знаменита седница Енглеског краљевског удружења 1686. године и њени учесници. "Принципија" Њутна. Проналазак Нептуна
  20. Разне успомене из детињства
  21. На Семерингу. О Сунцу, Џин и његова пећ
  22. Беч. Успомене из младости
  23. Прво научно дело, и његов постанак. Срећа у несрећи
  24. Природњачки музеј у Берлину. Стабло живота
  25. Грац. Владимир Кепен и Алфред Вагенер
  26. Рађање наше земље. Први дан
  27. Свето писмо и природне науке
  28. Котрљање груде снега, слика живота
  29. Један стари амфитеатар. Живот звезда, судбина Земље
  30. Пројекат воза за саобраћај са Месецом
  31. Вожља на Месец
  32.  Месец и његови предели
  33. Киб, Леверје и Фламарион. Решење Марсове загонетке
  34. Ракса. Посета Венери
  35. Породица Сунца
  36. Салцбург. Хаџилук у васиону
  37. Опроштај са очинским домом
  • О књизи - Драган Мојовић
  • О писцу - Драган Мојовић
 Кроз царство наука
- слике из живота великих научника -
Књига Кроз царство наука наставља се тамо где се завршава Миланковићев славни спис Кроз васиону и векове. Она је продужетак путовања које је Миланковић започео неколико деценија раније и умногоме употпуњује и продубљује његове слике.
Кроз портрете највећих умова науке и филозофије - Питагоре, Демокрита, Аристотела, Архимеда, Коперника, Њутна, Дарвина... Миланковић представља најзначајније идеје, научна и филозофска знања на којима почива западноевропска цивилизација. Тоном и лепотом казивања о различитим културама и приликама у којима су настајали Миланковићеви јунаци, затим, језиком и стилом, књига Кроз царство наука, као и његово дело Кроз васиону и векове, несумњиво поседује све одлике непревазиђених научних бестселера XX века.
  1. Увод
  2. Питагора
  3. Демокритос
  4. Аристотелес
  5. Аристархос са Самоса
  6. Архимедес
  7. У Толеду
  8. Никола Коперник
  9. Ото Герике
  10. Исак Њутн
  11.  Кивије
  12. Фарадеј
  13. Чарлс Дарвин
  14. О Милутину Миланковићу

Кроз васиону и векове (www.viva-fizika.org)


Нема коментара:

Постави коментар